1- İnsan Olmak (Engin Geçtan)
Temelinde insan psikolojisi yatan bu kitap, diğer psikolojik kitaplara nazaran biraz daha farklı. Size ‘’Şöyle yaparsanız böyle olur’’ gibi cümleler kurmuyor. Kısa başlıklar altında psikolojik sorunları ve nedenlerini açıklıyor. Okurken çokça kendinizi bulacağınız, yer yer dalıp gideceğiniz, yer yer de bilinçli şekilde kendinizi ve hayatınızı sorgulayacağınız bir eser. ‘’ Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir’’ diyor Engin Geçtan. Okudukça fark edeceksiniz ki sevgi her şeyin temeli. Belki önemsiz gördüğümüz en ufak davranışlarımızın altında bile sevgi ile alakalı olumlu-olumsuz durumlar vardır.
2- Ruhun İnşası (Mustafa Gödeş)
Birbirinden farklı ve toplumumuzda en sık görülen 5 psikoterapi vakasını ele alıyor. Farklı bakış açıları yaratıyor. Her psikoloji kitabında olduğu gibi bu kitapta da kendinizden bir şeyler bulmanız mümkün. Vaka incelemeleri ile insan zihninin bilinçli ve bilinçdışı süreçlerinin nasıl işlediğini de göstermekte bize. Olan ve olacak her şeyin temelinde anne-baba tutumlarının önemine vurgu yapıyor. Olaylara terapistin gözünden bakmanıza yardımcı oluyor. Kitabın önsözünde belirttiği üzre gerçek seanslarda geçen diyaloglar ve olaylar, danışanlardan ve gerekli yerlerden izin alınarak kitaba aktarılmış. Yani okuyacağınız her şey değiştirilme olmaksızın gerçek.
3- İnsanı Tanıma Sanatı (Alfred Adler)
Kişiliğin en önemli yapı taşının çocukluk dönemi olduğunu ve çocukluk dönemi yaşantılarının hayatın geri kalanını nasıl etkileyebileceği anlatılıyor. Kitap, ondan öğrendiklerinizle karşınızdakileri yargılamanızı sağlıyor. Artık kimseyi salt bir şekilde yargılayamayacaksınız demek bu ve kimseyi de tam anlamıyla tanıyamazsınız. Hayatınızda olan insanların neden öyle davrandıklarını merak ettiniz mi hiç? Bu kitapta öğrenebilirsiniz.
4- Küçük Hans (Sigmund Freud)
5 yaşından küçük bir çocuğun babasıyla konuşmaları kayıt altına alınıp yorumlanmasıyla bir analiz süreci gerçekleşiyor. Küçük Hans’ın cinsel gelişimi ve bu gelişimi yaşarken bilinçdışı süreçlerinde, aslında babasını annesinden kıskandığını göz önüne süren bir kitap. Hans’ın en anlık, en üstünde durulmayan davranışlarının altında babaya olan öfkesinin izleri görülüyor. Büyük bir kısmı babanın gözlemlerine dayanıyor kalan kısmı ise Freud’un yorumlarına bu neticede su gibi akıp gidiyor. 1909 yılında yayımlanan ilk çocuk psikanalizidir.
5- Cehenneme Övgü (Gündüz Vassaf)
Psikolojik deneme olarak adlandırılabilir. Normal yaklaşımlardan farklı olarak daha kaotik bir dünya okuyoruz. Belki de aslında olanı okuyoruz? Farklı bakış açısı yaratarak bahsi geçen durumlara odaklanmanızı ve üzerine kafa yormanızı sağlıyor. Düşündürücü ve farkındalık kazandırıcı bir kitap. Tam anlamıyla sarsıcı bir eser çünkü okuduktan sonra asla eskisi gibi olamayacaksınız. Fark etmeden yaptığımız bir şey, bir davranış, bir düşünce aslında belki de bir kuruma hizmet ediyordur ne dersiniz?